Skip to main content

Do-in

DO-IN is een systeem van oefeningen waarbij de nadruk ligt op het bewust worden van niet alleen je lichaam, maar ook je geest en hoe je in het leven staat. De oefenkunst komt oorspronkelijk uit Japan waar het 5000 jaar geleden al werd gebruikt als voorbereiding op martiale sporten, Shiatsu en als een manier voor zelfbehandeling en massage. Do betekent: De Weg (Tao). In betekent: Naar Binnen (Yin). Deze eenvoudige en effectieve oefeningen kun je qua verschijning vergelijken met yoga. Het gaat bij DO-IN echter niet om het uiterlijk van de oefening, maar om bewustwording van de energiestroom in het lichaam en rustig in houdingen komen. Je activeert de meridianen die door het lichaam lopen en corresponderen met de organen, geest en ziel. Het doel is jezelf te behandelen, het heeft een preventieve functie en kan ook bestaande klachten verminderen of oplossen.

Tijdens de les wordt er steeds weer gelet op het omgaan met de ademhaling en de kracht uit je onderbuik, de Hara. Er wordt gewerkt met de principes van Yin en Yang en de Vijf Elementen. Deze filosofie loopt als een rode draad door de oefeningen heen en maakt duidelijk hoe we hiermee verbonden zijn.

Een les bestaat uit opwarmoefeningen, speciale strekoefeningen waarbij de aandacht op de ademhaling en de buik (Hara) is gericht, creëren van meer energie en technieken om jezelf te masseren. Ook meditatie en ontspanningsoefeningen zijn onderdeel van de DO-IN les.

Effecten van de DO-IN beoefening

  • Je lichaamsbewustzijn neemt toe, je leert voelen wat er gebeurt in je lichaam en wat je lichaam nodig heeft.
  • Verdiepen en verruimen van de ademhaling. 
  • Ontwikkeling spierkracht en lenigheid.
  • Verminderen en voorkomen van klachten zoals spanning, rugpijn, stofwisseling etc.
  • Leren omgaan met ongemakken door gebruikmaking van de ademhaling.
  • Opruimen van blokkades, een lichter en vrijer gevoel.
  • Contact met de intuïtie en innerlijke kracht.
  • Betere concentratie en aandacht.
  • Een meer ontspannen houding ten opzichte van dagelijkse dingen.
  • Voelen waar grenzen liggen, uit je comfortzone stappen.

Iedereen kan DO-IN beoefenen, er wordt met ieders niveau en (on)mogelijkheden rekening gehouden en er is ruimte voor persoonlijke aandacht. Eventuele blessures en klachten kunnen voor de les worden besproken, dan wordt er extra rekening mee gehouden en alternatieve oefeningen aangeboden.

Wil je Do-In beoefenen? Dat kan via een privéles, eventueel bij jou thuis/ jouw locatie of met een klein groepje. Tarief in overleg.

Verder geef ik Do-In workshops of buitenlessen. In het nieuwsoverzicht en agenda kun je acticiteiten vinden, of meld je aan voor de nieuwsbrief of kijk op instagram.